Övervakning av laboratorium

Uppgiften / Utmaningen

Övervakning av många parametrar i flera laboratorium. Flera olika inkubatorer samt lite kylar och frysar behöver kontinuerlig övervakning. Samtidigt som det behövs larm om något händer då varorna som ligger i inkubatorer eller kylar är mycket värdefulla. Trådlösa sensorer för enkel hantering i labbet var ett krav.

Lösning

Ett komplett trådlöst mätsystem med Nano spy installerades i labbet, lokalerna hade väldigt tjocka väggar så extra repeater fick installeras för att få täckning på hela ytan. Kylar och frysar övervakas av enkla små NanoSpy enheter som placeras direkt inuti skåpen. Inkubatorer och kryofrysar behöver temperaturmätning med externa givare. Sedan ansluts externa CO2 sensorer till NanoSpy U som hanterar 0-1V eller 4-20mA givare. Tack vare en applikation till mobiler både android och ios gör att användarna kan hantera larm även när de inte är på plats i lokalerna.

Mätdata skickas automatiskt till molntjänsten MySirius – där flera personer enkelt loggar in och får då en snabb överblick på alla mätningarna.

Slutsats

Tack vare kontinuerlig mätningar är labbet säker på att temperaturer håller sig inom uppsatta nivåer. Larm gör att de snabbt kan vara på plats och se vad som hänt och åtgärda problemet.
Enkelheten i systemet innebar också att temperatur och luftfuktigheten kunde mätas utan allt för stor kostnad.

Möjligheten att kunna använda flera olika sensorer ökar nyttan av systemet.
Molnlösningen ger stora fördelar att kunden slipper installera och uppdatera lokala programvaror.

Viktiga funktioner för projektet

Funktioner i hårdvara eller mjukvara som utnyttjades för att kunna realisera mätprojektet.

  • Batteridrivna mätare

  • Kontinuerlig mätning

  • Enkelt molnbaserat mätsystem

  • Larm via mail och app

  • Flera användare

Produkter

Läs mer om våra produkter och tjänster direkt här på hemsidan, eller kontakta oss för mer information om hjälp med ditt mätprojekt.